Αναγκαίο κρίνει ένα «έξυπνο κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά περίπου 50%, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε άρθρο του στους Financial Times Deutschland.

«Αυτή η μερική διαγραφή χρέους πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο, ώστε ούτε ο τραπεζικός τομέας να πληγεί δραστικά, ούτε να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο κ. Σρέντερ και τονίζει επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να συστήσει ένα διαχειριστικό ίδρυμα, στο οποίο θα εισχωρήσουν και θα ιδιωτικοποιηθούν κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και ακίνητα, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να γεμίσει το κρατικό ταμείο της χώρας.

Αναγκαία χαρακτηρίζει ο κ. Σρέντερ και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), θεωρώντας ότι η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) για το Ταμείο αποτελεί ένα μικρό βήμα μόνο.

Παράλληλα, εκτιμά πως θα χρειαστούν και περαιτέρω αποφάσεις για την καθιέρωση των ευρωομολόγων: «Δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη, όταν η γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το μέσο», υποστηρίζει ο κ. Σρέντερ.