Για ακόμα μια φορά ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν εξέπληξαν κανένα.

Ακόμα μια συνάντηση που συνοδεύθηκε από γενικόλογες δηλώσεις πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα κάνουν «τα πάντα για τη στήριξη των τραπεζών», παραπέμποντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις για το θέμα της Ελλάδας στις αρχές Νοεμβρίου, αφού έχουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικας, όχι τόσο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να επιθυμούσε το θέμα να έχει λήξει το πολύ μέχρι τη σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου (δηλαδή, πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το ελληνικό χρέος), για ακόμα μια φορά, όμως, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Η παράταση αυτή κρίνεται λογική και ήταν αναμενόμενη για πολλούς λόγους:

Ο βασικός αφορά στο γεγονός πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εξ αρχής κάνει γνωστό πως δεν μπορεί να δώσει το ok για την εκταμίευση της έκτης δόσης, αν δεν είναι εφικτή η διαχείριση του χρέους μιας χώρας. Απαιτείται, λοιπόν, μια έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που να λέει πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να εξυπηρετηθεί. Με δεδομένο πως τα νούμερα εξακολουθούν να μη βγαίνουν, αυτό που κάνουν είναι να επιχειρούν να βρουν ένα τρόπο για να προστατέψουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να χρησιμοποιηθεί το EFSF, αγοράζοντας απευθείας ομόλογα από τα ταμεία. Πέραν των αντιρρήσεων της Γερμανίας, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί τα 440 δισεκατομμύρια του μηχανισμού φαίνεται ότι δεν φτάνουν.

Εξίσου δύσκολη είναι από την άλλη πλευρά και η γερμανική πρόταση, που προβλέπει οι απώλειες των ομολογιούχων να καλυφθούν από εγγυήσεις των κρατών-μελών. Η Γαλλία, που αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο, έχει ήδη εκτεθειμένο το Δημόσιό της λόγω της Dexia, αλλά και των μεγάλων τραπεζών της χώρας.

Με δεδομένο πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Blacksummit Financial Group, τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 4 τρισεκατομμύρια ευρώ, είναι unsecure, χωρίς κανένα collateral, και πως οι κύριοι κάτοχοί τους είναι ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες, είναι προφανές πως τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Νικολά Σαρκοζί δεν ανέφερε χθες, όπως έχει κάνει άλλες φορές, ότι «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Πηγή: 24h.gr