Για συμφωνία στις γενικές αρχές επίλυσης της κρίσης έκαναν λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά τη συνάντηση τους. Αναφερόμενοι στην Ελλάδα τόνισαν και οι δύο ότι περιμένουν τα αποτελέσματα της τρόικα. «Περιμένουμε την έκθεση. Θα λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται», τόνισε για την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα» και πρόσθεσε πάντως: «Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ευρωζώνης και εμείς θα βρούμε λύσεις για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η απάντηση στην κρίση θα δοθεί πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως είπε η Α. Μέρκελ «σήμερα δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες».

Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι θα γίνει ενίσχυση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών σε συνεργασία με τη Γερμανία, ενώ επεσήμανε ότι ο EFSF θα είναι απόλυτα λειτουργικός.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασαν σήμερα την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, στη διάρκεια συνομιλιών στο Βερολίνο. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών μας», δήλωσε η Μέρκελ.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε, ωστόσο οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σε δείπνο που ακολουθεί.

Σύμφωνα με διαπραγματευτές της γερμανικής πλευράς που μετέχουν στις συζητήσεις, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως και 60%, κάτι που ενδέχεται να συζητηθεί στη συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Πηγή: 24h