Τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία -Θράκη, η έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, στο πλαίσιο των προκηρύξεων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η κατάρτιση του Κτηματολογίου για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει όπως είπε τις εταιρίες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Τόνισε δε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα απλοποιήθηκε δραστικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή στη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ο υπουργός τόνισε ότι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει 50 % μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 γιγαβατ φωτοβολταϊκών, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων η οποία θα εισφερθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη είτε πραγματικά είτε στατιστικά.