Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε, σήμερα, ότι ευσταθεί η καταδίκη από γαλλικό δικαστήριο του χρηματιστή Τζορτζ Σόρος «για το αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης», στη διάρκεια του 1988, σε βάρος της τράπεζας Societe Generale (SG).
Η απόφαση ελήφθη με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά. Η πλειοψηφία των δικαστών δέχθηκε ότι «δεν έχει παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (αν δεν προβλέπεται στο νόμο, δεν μπορεί να απαγγελθεί ποινή).
Ακριβώς, ο κ. Σόρος επικαλείτο στην προσφυγή του «νομικού κενού» στη γαλλική νομοθεσία της εποχής τέλεσης από αυτόν των επίδικων πράξεων.
Επίσης με τέσσερις ψήφους υπέρ, έναντι τριών κατά, έγινε από το ΕΔΑΔ δεκτό ότι «δεν συντρέχει λόγος να εξεταστεί και να αποφασιστεί ξεχωριστά το σκέλος της προσφυγής Σόρος», ότι «εσφαλμένα, το γαλλικό δικαστήριο δεν εφάρμοσε την κοινοτική νομοθεσία, που ενδεχομένως ήταν ευνοϊκότερη γι’ αυτόν».
Στις δηλώσεις του, ο συνήγορος του Σόρος, Ρον Σοφέρ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον πελάτη του. Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι «καταθέτει άμεσα προσφυγή στο δευτεροβάθμιο ‘Μεγάλο δικαστήριο’».
Τα επίδικα γεγονότα έχουν ως εξής: στο τέλος του 1988, ο Σόρος μέσω του επενδυτικού βραχίονα Quantum fund απέκτησε μετοχές τεσσάρων προσφάτως ιδιωτικοποιηθεισών γαλλικών ομίλων, ανάμεσά τους της SG, με τίμημα τα 50 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Πούλησε -σχεδόν αμέσως- αποκομίζοντας κέρδη 2,3 εκατ. δολαρίων.
Το 1990 αντιμετώπισε ο Σόρος δίωξη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, για την «τέλεση του αδικήματος της εσωτερικής πληροφόρησης».
Η δικαστική διαδικασία, όμως, κωλυσιέργησε, δεδομένου ότι διαδοχικώς επιλήφθηκαν της υπόθεσης τέσσερις ανακριτές.
Το 2002 ο Σόρος καταδικάστηκε πρωτοβάθμια στην καταβολή προστίμου 2,2 εκατ. ευρώ. Το 2007, δεύτερο γαλλικό εφετείο μείωσε το πρόστιμο στα 940 χιλιάδες ευρώ.