Την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους, να τις αναπτύξουν ή να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες δήλωσαν οι εκπρόσωποι πολυεθνικών ομίλων, από το βήμα εκδήλωσης για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων του Ελληνο-ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία.
Όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα έρευνας της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων «Boston Consulting Group», η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να καταστεί ελκυστική, παρά τα προβλήματα στη γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα και την έλλειψη επιχειρηματικής ευελιξίας και καινοτομίας που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Σπύρου Δεσύλλα, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελαΐς-Unilever, ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση έχει ημερομηνία λήξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι -αν και θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα- τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει βήματα ανάπτυξης που δεν είχαν γίνει για ολόκληρες 10ετίες.
Οι εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν έρχονται για 2-3 χρόνια, αλλά δημιουργούν την κατάλληλη υποδομή για πολυετή δραστηριότητα, είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση αποτελεί ευκαιρία».
Εξαιτίας των χρόνιων αγκυλώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, αξίας μόλις 25 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα την περίοδο 2004-2010 το ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε μόλις στο 1% ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,7%, στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία 2%, ενώ στις βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία) το ποσοστό ανήλθε στο 8,1%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BCG Β. Αντωνιάδης παρουσίασε παραδείγματα κρατών που αντιμετώπισαν διοικητικά εμπόδια και εντούτοις ξεπέρασαν τις δυσκολίες και προσέλκυσαν επενδύσεις.
Μία τουριστική επένδυση 1 δισ. ευρώ στο Πρασονήσι της Ρόδου (κατά τα πρότυπα του Kosta Navarino), η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, καζίνο, συνεδριακό κέντρο, σπα και αθλητικές εγκαταστάσεις, θα συνεισέφερε 4.000 θέσεις εργασίας και 200 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 0,1% του ΑΕΠ, τόσο κατά την περίοδο της κατασκευής όσο και στη συνέχεια, τόνισε.
Σύμφωνα με τη μελέτη της «Boston Consulting Group», εάν με τις κατάλληλες κινήσεις επιτευχθεί αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε όλους τους κλάδους κατά 3 δισ. ευρώ και επανεπένδυση κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ, αυτό θα συνεισφέρει πάνω από 1,5% του ΑΠΕ ετησίως. «Συνεπώς η διατήρηση των υφιστάμενων ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και η προσέλκυση νέων αποτελούν σχεδόν μονόδρομο για την ανάκαμψη της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης.
Η μελέτη προτείνει 20 αλλαγές για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με κυριότερες την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ευελιξία στην αγοράς εργασίας, τη γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης, τη βελτιστοποίηση στην είσπραξη των φόρων, την εξάλειψη της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα τη ναυτιλιακή εκπαίδευση και τη συνεργασία και προσέλκυση ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη χώρα έχουν οι τομείς του τουρισμού, βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, οι κατασκευές, (ορισμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες), οι υποδομές, η ναυτιλία, η γεωργία, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκδήλωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει τεθεί τέλος στα διοικητικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση μιας σειράς δράσεων που θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:
– Διεύρυνση της επιλεξιμότητας και άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών για το σύνολο των επενδυτικών δανείων (προγράμματα ΕΤΕΑΝ, JEREMIE), που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για πρώτη φορά γίνεται επιλέξιμο το κεφάλαιο κίνησης μιας επιχείρησης, δηλαδή η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών χρηματοδότησης μιας επιχείρησης για αγορά πρώτων υλών, για λειτουργικά έξοδα, για προσαρμογές στον εξοπλισμό της, για εκπαίδευση προσωπικού, για ασφάλιση στις εξαγωγές κτλ. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
– Δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων που επιτρέπουν τη διατήρηση και την επέκταση της δανειοδότησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζεται στοχευμένα και επαρκώς η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργείται δηλαδή γραμμή εγγύησης της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΤΕπ με πόρους ΕΣΠΑ, η οποία θα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με σχέση 1:2, ώστε αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτούν με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.
– Δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund), που θα μοχλεύσει πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομών (όπως τα μεγάλα έργα παραχώρησης) και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα. Η ενεργοποίηση του Ταμείου προβλέπεται εντός 5μήνου.
– Υλοποίηση προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διαδικασιών αναδιάρθρωσης και οικονομικής επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, ο πρέσβης της Ολλανδίας ΒανΡάι μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας με εμπειρία και τεχνογνωσία για αναθέρμανση της οικονομίας.