Ο γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ κάλεσε σήμερα τη Σλοβακία να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την ώρα που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το θέμα στο κοινοβούλιο της χώρας είναι αμφίρροπο.

«Πρέπει να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Βουλφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον σλοβάκο ομόλογό τους Ιβάν Γκασπάροβιτς.

«Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», προειδοποίησε ο Βουλφ.

Το πράσινο φως από την Μπρατισλάβα για την ενίσχυση του EFSF παραμένει αμφίβολο εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Ρίτσαρντ Σουλίκ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του, το νεοφιλεύθερο SaS που ένα από τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης EFSF.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 από τις 150 έδρες στο σλοβακικό κοινοβούλιο, όμως χωρίς την υποστήριξη των 22 βουλευτών του SaS, ο συνασπισμός θα αναγκαστεί να ζητήσει την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Ο Βουλφ αναμένεται αργότερα σήμερα να συνομιλήσει με τον Σουλίκ.

Ο Γκασπάροβιτς από τη μεριά του διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε με υπευθυνότητα. Η Σλοβακία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στη σταθεροποίηση του ευρώ και την επίλυση της κρίσης», υπογράμμισε ο σλοβάκος πρόεδρος.

«Η θέση της Σλοβακίας είναι στην ευρωζώνη. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι (οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων) θα το συνειδητοποιήσουν την ώρα της ψηφοφορίας», πρόσθεσε ο Γκασπάροβιτς.