Δραματικές απώλειες από 4% έως 5% καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των τραπεζών να ηγούνται της μεγάλης πτώσης, καθώς η απαισιόδοξη άποψη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσε κλίμα αποστροφής του κινδύνου σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την ανακοίνωση των πρόδρομων στοιχείων (PMI) για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Κίνας τον Σεπτέμβριο, τα οποία υποδηλώνουν συρρίκνωσή του για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία PMI αποτελούν εκτιμήσεις της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση στοιχεία που δίνουν οι επιχειρήσεις. Αργότερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία PMI για το σύνθετο δείκτη που αφορά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, τα οποία δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, καθώς ο δείκτης παραπέμπει σε μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, τα στοιχεία αυτά θα εντείνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της.

Ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο – οι τιμές του δείκτη κάτω από το 50 υποδηλώνουν μείωση της δραστηριότητας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η γερμανική και η γαλλική οικονομία φαίνεται να έμειναν στάσιμες τον τρέχοντα μήνα, ενώ οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν απότομα.