Έντονος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα έσοδα του Ιουλίου. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας «έδειξαν» υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, γεγονός που «φούντωσε» τα σενάρια για ενεργοποίηση του «κόφτη».
Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε, τονίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς οι ταμειακές εισπράξεις του Ιουλίου εμφανίζουν υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου του προϋπολογισμού. Μάλιστα, τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη».
«Η υπoεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο», τονίζει το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια του έτους, οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως οι εισπράξεις των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κ.λπ».
«Βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Στον πιο δύσκολο μήνα του επτάμηνου Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, με στόχο εσόδων του Προϋπολογισμού 5,575 δισ., εισπράχθηκαν 333 εκατομμύρια λιγότερα και όχι 500 εκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται πως στο σύνολο του 7μήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. ευρώ προ επιστροφών φόρων και κατά 261 εκατ. ευρώ μετά τις επιστροφές.
Δηλαδή το μαξιλάρι για τα έσοδα έχει πέσει στα 261 εκατ. ευρώ μετά την υστέρηση του Ιουλίου -η οποία έφτασε στα 513 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο τεστ με τα έσοδα του Ιουλίου δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για το οικονομικό επιτελείο. Ακολουθούν και άλλα κρίσιμα τεστ, με σημαντικότερα αυτά του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου με τις υποχρεώσεις των πολιτών και τον ΕΝΦΙΑ να τρέχουν.
Τσακαλώτος: Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και τόνισε ότι τα στοιχεία για το νέο μεσοπρόθεσμο και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουν οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου και θα εξαρτηθούν και από το αν το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους.
«Είναι θέμα διαπραγμάτευσης πώς θα χειριστούμε το θέμα. Κανονικά είναι για το τέλος του χρόνου που θα ξέρουμε αν έχει καλυφθεί το ΔΝΤ ή αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα για το χρέος», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως «επειδή έχουμε ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος ακόμη συζητάμε τους αριθμούς».