Βαρύς κι ασήκωτος είναι ο λογαριασμός της Εφορίας, με απανωτά χτυπήματα που απαιτούν να μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων κάθε μήνα, καταθέτοντας υπέρ Δημοσίου έναν ή ακόμα και δύο μισθούς σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, ένα ακίνητο σε φθηνή περιοχή, ημιυπαίθριο, ένα σπίτι στο χωριό και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών θα πρέπει να πληρώσει 2.370 ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ για ένα ζευγάρι μισθωτών με συνολικό εισόδημα 31.000 ευρώ ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, ο φορολογαριασμός ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Μετά το τριπλό χαράτσι των έκτακτων εισφορών εισοδήματος, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών που ήδη προκαλεί σοκ και δέος σε 2,3 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις ημέρες το εκκαθαριστικό τους και πρέπει να πληρώσουν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ τους επόμενους έξι μήνες, έρχονται από τον Οκτώβριο οι νέοι φουσκωμένοι με το ειδικό τέλος ακινήτων λογαριασμοί της ΔΕΗ και από τον Νοέμβριο τα επίσης φουσκωμένα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.
Στον βαρύ φορολογαριασμό, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», προστίθενται επίσης από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 για 1.280.000 φορολογούμενους, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, με προσδοκώμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και η ειδική εισφορά ακινήτων του 2009 για τους ίδιους φορολογούμενους σε περίπτωση κατά την οποία η ακίνητη περιουσία τους υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ.
Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ήδη χιλιάδες φορολογουμένοι πληρώνουν δόσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και τον φόρο εισοδήματος του 2010 (1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα τα εκκαθαριστικά τους), υποβάλλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου δηλώσεις προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και η Εφορία απειλεί με Αυτόφωρο και κατασχέσεις όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε μάλλον οι έννοιες της απόγνωσης και της αγανάκτησης συνάμα περιγράφουν την κατάσταση για εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το κάδρο των συναισθημάτων διευρύνεται με στοιχεία οργής, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η έκτακτη εισφορά εισοδήματος συνιστά φόρο στον φόρο αφού επιβάλλεται επί εισοδημάτων τα οποία έχουν φορολογηθεί ήδη και αφορά ως επί το πλείστον τα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν περιθώρια απόκρυψης των εισοδημάτων τους. Παράλληλα, ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα (επτά στους δέκα κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ) και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής εξαντλείται στη δημοσιοποίηση καταλόγων με εταιρείες-φαντάσματα και αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα τουλάχιστον να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τη φορολογική λαίλαπα αναγνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τώρα πέφτουν όλα μαζί: το νέο εκκαθαριστικό που είναι τριπλό, τα αυθαίρετα που πρέπει να πληρωθεί το τέλος, τώρα αυτή η νέα επιβάρυνση… Το ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε πόσο δυσβάστακτο είναι. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αποστομώσουμε τους πάντες», έλεγε την περασμένη Κυριακή ανακοινώνοντας το νέο χαράτσι στα ακίνητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.