Αναδιανομή αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η εθνική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ που θα πρέπει να αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το Έθνος.
Το σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπει ανακατανομή των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας, αύξηση του πριμ για τα ψυχανθή και «κούρεμα» σε κάποια από τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εμφάνισαν υποαπορρόφηση των επιδοτήσεων, ενώ δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του ποσοστού 2% των άμεσων ενισχύσεων που δίνεται σε νέους αγρότες σχεδιάζεται επιπλέον δράση από τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη των νεοεισερχομένων στον πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές πρόσθετη χρηματοδότηση το 2016 για την κτηνοτροφία σε όλα τα κράτη-μέλη με επιπλέον κονδύλια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 33 εκατ. ευρώ θα αναλογούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές του του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι παρεμβάσεις λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ για μόλις έναν χρόνο θα επικεντρωθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις με ισχύ από 2017.
Για το 2016 έχουν προβλεφθεί ποσά ύψους 141 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για το 2017 μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων για 15 τομείς, η παραγωγή των οποίων συνδέθηκε με επιδοτήσεις που ανέρχονται στο 8% του εθνικού φακέλου και για τα ψυχανθή επιπλέον 2%.
Οι κατηγορίες για τις οποίες έρχονται αλλαγές είναι: το ρύζι, τα δημητριακά, τα βοοειδή, η βιομηχανική ντομάτα, τα αιγοπρόβατα σε ορεινές και πεδινές περιοχές, τα πορτοκάλια για χυμοποίηση, τα όσπρια, τα ψυχανθή για ζωοτροφές, τα σπαράγγια, οι σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), οι μεταξοσκώληκες, τα τεύτλα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και οι κτηνοτρόφοι χωρίς εκτάρια.