Στην υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που κυκλοφορούσαν από την Κυριακή.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Credit Agricole υποβαθμίστηκε από «Aa1» σε «Aa2», λόγω της έκθεσής της στο ελληνικό χρέος, και της Societe Generale από «Aa2» σε «Aa3», μετά την επανεκτίμηση της βοήθειας που έχουν τη δυνατότητα να τής χορηγήσουν οι κρατικοί θεσμοί σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

Οι δύο γαλλικές τράπεζες που υποβαθμίστηκαν έχουν στην κατοχή τους ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Η Credit Agricole είναι μητρική της Εμπορικής τράπεζας, η οποία το πρώτο εξάμηνο φέτος εμφάνισε καθαρές ζημιές ύψους 610,6 εκατ. ευρώ, έναντι 535,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Αντίστοιχα η Societe Generale ελέγχει την Γενική τράπεζα, η οποία το πρώτο εξάμηνο, φέτος, κατέγραψε ζημιές πάνω από 280 εκατ. ευρώ.