«Με νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν επιτυγχάνεται η αύξηση των εσόδων που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γ. Κασιμάτης, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιβολή νέου τέλους στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, ο κ. Κασιμάτης τονίζει ότι: «Η πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων δεν πρέπει να μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα με στόχο τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους δηλαδή θέλησαν να επενδύσουν την όποια περιουσία είχαν σε ακίνητο, σπίτι ή κατάστημα. Η νέα επιβάρυνση των ακινήτων με τον κλιμακωτό φόρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποτελεί μία ακόμα μορφή δήμευσης της περιουσίας. Αποτελεί την εύκολη λύση για αύξηση των εσόδων. Αδιαφορεί, όμως, για τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής μέσης οικογένειας, που αγωνίζεται με δυσκολία να τα φέρει βόλτα. Που δεν γνωρίζει στο τέλος του μηνός πόσα χρήματα έχουν μείνει στο λογαριασμό του στην Τράπεζα, για να ανταπεξέλθει των υποχρεώσεών του. Για τις πραγματικές αντοχές του μικρομεσαίου επιχειρηματία που, μέσα στην ύφεση και την υποκατανάλωση που μαστίζει την αγορά, βλέπει έναν ακόμα φόρο και μάλιστα σε βάθος διετίας, να απειλεί με περαιτέρω συρρίκνωση το ήδη πενιχρό εισόδημά του».

Και ο κ. Κασιμάτης καταλήγει: «Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει γραμμή. Να αποφύγει τις εύκολες λύσεις, που εν πολλοίς δε θα φέρουν και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Να στραφεί σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης του κλίματος στην αγορά. Όχι σε νέους φόρους αμφιβόλου αποτελέσματος, τη στιγμή μάλιστα που κανείς δε μας διαβεβαιώνει υπεύθυνα ότι ο φόρος αυτός θα είναι ο τελευταίος και πολύ περισσότερο ότι η εφαρμογή του θα συντελέσει στη βελτίωση των εσόδων, όπως προσδοκά η κυβέρνηση».