Σταθερότητα και ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης είναι καθοριστική προϋπόθεση για ένα σταθερό ευρώ.
Στην εκτίμηση αυτή συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο. «Βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να δίνεται μόνον όταν μια χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της» είπε ο κ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, Μέρκελ και Μπαρόζο δήλωσαν αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η διαδικασία κύρωσης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να την υλοποίηση «με συνέπεια» του συμφωνηθέντος προγράμματος με την τρόικα και επισήμανε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιευτεί, εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συνεχίσει με συνέπεια» το πρόγραμμά της είπε ο κ. Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες, αν αυτό δεν συμβεί.
Πάντως τόσο ο κ. Ζάιμπερτ, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊνεμπάουμ έριξαν ιδιαίτερο βάρος στην έκθεση της τρόικας. «Όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας», είπε ο κ. Κραϊενμπάουμ, εκτιμώντας ότι το «ελαφρώς μεταβληθέν χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επόμενης δόσης δεν θέτει σε κίνδυνο τη ρευστότητα της Ελλάδας».
Στο μεταξύ, υπήρξε μερική αναδίπλωση στο θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας που άνοιξε ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Welt.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χόλγκερ Σλίενκαμπ είπε ότι στόχος είναι «να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» και ότι το ζήτημα της πτώχευσης δεν τίθεται σήμερα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο «εργαλεία» στα οποία αναφέρεται ο υπουργός κ. Ρέσλερ στο σχετικό άρθρο. Αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης «ESM» από το 2013.