Ξεκίνησε από το πρωί ο έλεγχος της τρόικας με σημεία αιχμής τα τεράστια ελλείμματα κάποιων ΔΕΚΟ, καθώς και των νοσοκομείων.

Η πρόθεση των ελεγκτών να ψάξουν εξονυχιστικά τα χρέη του δημόσιου τομέα, καθώς και την πορεία των εσόδων – τομέας στον οποίο η Ελλάδα υστερεί – προκαλεί ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν αποκλείεται να εντοπιστούν νέα ελλείμματα και, κυρίως, δεν έχει σταματήσει η «αιμορραγία» σε τομείς όπως τα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα έτρεξαν με ρυθμό 7,2%, όταν ο στόχος είναι 13,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγιστεί ο στόχος του «μνημονίου» απαιτούνται μηνιαίοι ρυθμοί 15%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι ψάχνουν εξονυχιστικά τον ΟΣΕ, τα νοσοκομεία και άλλες προβληματικές ΔΕΚΟ, ενώ το πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, στο τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται το πόρισμα του ΔΝΤ και στόχος είναι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η χώρα μας να έχει εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως δε δείχνει καμία ανησυχία για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Την Τετάρτη οι υπεύθυνοι της τρόικας θα έχουν συναντήσεις με τη Λούκα Κατσέλη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, το Δημήτρη Ρέππα, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΣΔΟΕ.