Με άρθρο του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο αντιπρόεδρός της, Βίτορ Κονστάντσιο, απαντά στην κριτική που ασκήθηκε στην ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της από MME και τις αγορές.
Στο άρθρο, με τίτλο: «Υπερασπίζοντας τη νομισματική πολιτική», ο Κονστάντσιο απαντά καταρχήν σε όσους υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για να αντιμετωπισθούν οι σημερινοί χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει ότι ενώ άλλες πολιτικές – όπως η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – που ζήτησε η G20 για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, είναι ευπρόσδεκτες, «είναι δικαιολογημένο να έχει κανείς αμφιβολίες για την εφαρμογή τους».
Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει ότι «η ενεργή σταθεροποιητική δημοσιονομική πολιτική περιορίζεται από το νομικό πλαίσιο στην ΕΕ και από τις πολιτικές στις ΗΠΑ. Γενικότερα, οι χώρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν, δεν το κάνουν και πολλές που τα χρησιμοποιούν, δεν θα έπρεπε», σημειώνει.
Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνει ότι «είναι αναγκαίες για τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς πώς αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη στην επόμενη διετία, ιδιαίτερα όταν το σημερινό πρόβλημα είναι η έλλειψη παγκόσμιας ζήτησης». «Επομένως», συμπεραίνει, «εάν οι άλλες πολιτικές είτε δεν μπορούν είτε δεν υπάρχει η βούληση για να συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό, τότε όχι μόνο είναι λάθος να υποβαθμίζεται η νομισματική πολιτική, αλλά είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνο».
Αναφορικά με μία δεύτερη κριτική, ότι η νομισματική πολιτική γίνεται σε κάθε περίπτωση όλο και περισσότερο αναποτελεσματική, ο Κονστάντσιο παρατηρεί ότι αυτή βασίζεται σε μία χονδροειδή σύγκριση μεταξύ του πληθωρισμού (ή της ανάπτυξης) σήμερα, και του επιπέδου τους όταν άρχισε η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, από την οποία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός δεν μεταβλήθηκε πολύ και επομένως η πολιτική δεν είναι αποτελεσματική. Αυτό που έχει σημασία και λογική, απαντά ο Κονστάντσιο, είναι τι θα συνέβαινε αν η ΕΚΤ δεν είχε υιοθετήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική: «Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι, χωρίς τις πολιτικές μας, ο πληθωρισμός θα ήταν ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας αρνητικός το 2015 και θα διατηρείτο σημαντικά αρνητικός το 2016, κάτι που θα σήμαινε ότι θα ήμασταν σε μόνιμο αποπληθωρισμό από πέρυσι. Αυτό είναι σημαντικό αποτέλεσμα. Ας θυμηθούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα (του πληθωρισμού) επηρεάσθηκε από την απροσδόκητη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο», τόνισε.
Αναφερόμενος στην επίδραση που είχε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στην ανάπτυξη, ο Κονστάντσιο σημείωσε: «Εκτιμούμε ότι δύο τρίτα της ποσοστιαίας μονάδας από την καταγεγραμμένη ανάπτυξη των δύο τελευταίων ετών οφείλονται στη νομισματική πολιτική μας. Ωστόσο, αυτό που καταφέραμε αναφορικά με την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, αναιρέθηκε από τη μείωση των καθαρών εξαγωγών που ακολούθησε στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εξελίξεις αυτές δεν έκαναν λιγότερο αποτελεσματική την πολιτική μας, παρά μόνο εκ των υστέρων ανεπαρκή για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».