Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, παρουσιάζεται και επίσημα σήμερα, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, που αποφασίστηκε χθες στη συνάντηση των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί και ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Η πρώτη από τις προτάσεις είναι η σύσταση μιας “οικονομικής κυβέρνησης”, που θα αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, οι οποίοι θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο. Η κυβέρνηση θα εκλέγει ένα σταθερό πρόεδρο, με θητεία δυόμισι ετών, θέση για την οποία προτάθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ».

«Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα», γράφουν στην επιστολή τους οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι Μέρκελ και Σαρκοζί επιθυμούν το πάγωμα των κονδυλίων για τις χώρες εκείνες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις της ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος.