Η έκδοση ευρωομολόγων δεν μπορεί να γίνει πριν υπάρξει η δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μία μεταβιβαστική ένωση, όπου το χρήμα ρέει από το Βορρά προς το Νότο», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες πρέπει να τιμωρούνται», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «βρίσκω όλη τη φημολογία για τα ευρωομόλογα εκτός γραμμής, αν δεν αντιμετωπισθεί πρώτα το θέμα των αυτόματων κυρώσεων».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι οπαδός των ευρωομολόγων ή της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση σχετικά με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι αυτό που υποστηρίζει και προωθεί στην Ευρώπη είναι η ύπαρξη μίας αρχής που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας: «Αυτό είναι διαφορετικό από ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκδίδει συλλογικά χρέος».

Η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή πραγματοποιήθηκε με θέμα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.