Την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία προβάλλει σε μελέτη της η διεθνής εταιρεία ερευνών, Deloitte Research.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία σχετίζεται με την κρίση στην Ευρωζώνη, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής και φορολογικής πολιτικής των ΗΠΑ και τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ τονίζεται ότι η αδυναμία επίλυσης των συγκεκριμένων ζητημάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και σταθερότητα.

Σε ανάλυση για το μέλλον του ευρώ, η Deloitte υποστηρίζει ότι «η διάσωση της Ελλάδας θα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα περιορίσει την πίεση, που δέχεται η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων».

Για τις ΗΠΑ, η έκθεση αναφέρει ότι, παρά τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών και την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι περισσότερο αδιαμφισβήτητη, στην παρούσα φάση. Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή μίας μόνιμης λύσης στην κρίση χρέους.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει ότι η μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μέσων αποδοχών θα αποτελέσουν κλειδιά για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες η έκθεση της Deloitte υποστηρίζει ότι οι χώρες BRIC παρουσιάζουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενδέχεται να εκτροχιάσει τη συγκεκριμένη τάση. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη των πολιτικών στην Κίνα και την Ινδία έχουν εκφράσει την προθυμία να θυσιάσουν την ανάπτυξη, με στόχο να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Στη Ρωσία, ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις των τιμών του πετρελαίου αποτελούν τις κύριες ανησυχίες.

Στην Ιαπωνία, η χειρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ύφεση εγείρει πολλά ερωτήματα, σχετικά με τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τουρκία: Στην τελευταία έκδοση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας συμπεριλαμβάνεται, για πρώτη φορά, ανάλυση και για την τουρκική οικονομία. Η αναφορά υποστηρίζει ότι, ενώ η ανάπτυξη της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εντυπωσιακή, παραμένουν αρκετές προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Πάντως, η συνολική εικόνα για την τουρκική οικονομία είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική.