Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παρέχει οικονομική βοήθεια στο Τατζικιστάν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνησή του προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, απάντησε το ΔΝΤ, στο αίτημα χορήγησης οικονομικής βοήθειας που του απηύθυνε η Ντουσάνμπε.
«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης οικονομικής βοήθειας, με την προϋπόθεση, οι αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων» τόνισε το Ταμείο.
Το ΔΝΤ δεν προσδιόρισε ειδικά μέτρα, αλλά ούτε ανακοίνωσε το ποσό που προτίθεται να δανείσει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η οικονομική προοπτική της χώρας για το 2016 «έχει σημαντικά επιδεινωθεί, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων».
Το Τατζικιστάν έχει δεχτεί επιπτώσεις από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε συνομιλίες με το ΔΝΤ «για τη χορήγηση οικονομικής και τεχνικής βοήθειας».
Η εισροή συναλλάγματος, από μετανάστες που εργάζονται κυρίως στη Ρωσία, διαμορφώνει ποσοστό περίπου 40% του ΑΕΠ που παράγεται στο Τατζικιστάν. Από την άλλη μεριά, η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, αλλά και το περιβάλλον οικονομικής ύφεσης που έχει διαμορφωθεί στη ρωσική οικονομία, ωθούν πολλούς από τους Τατζίκους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, στερώντας πολύτιμες εισροές συναλλάγματος, από την οικονομία.
Το σομόνι, το νόμισμα του Τατζικιστάν έχασε ποσοστό 24,1% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου, το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ η μείωση της αξίας του στην πραγματική οικονομία, καταγράφηκε στο 27,8%. Τα αποθέματα συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας, καλύπτουν τις ανάγκες αποπληρωμής των εισαγωγών για χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, προκαλώντας ανησυχία σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα.
Το Τατζικιστάν έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο το 2012 επί τη βάσει συμφωνίας δανειακής επέκτασης, οικονομικού ύψους 145 εκ. δολαρίων, η οποία είχε υπογραφεί το 2009.