Σταθεροποίηση εμφάνισε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, με το δείκτη του ΙΟΒΕ να διαμορφώνεται στις 70,9 μονάδες, από 70 τον Ιούνιο, απέχοντας πολύ από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει δεύτερο διαδοχικό χαμηλό ρεκόρ τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις -76,8 μονάδες (από -75 μονάδες).

Ακόμα πιο απαισιόδοξοι είναι όμως για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, καθώς η ανασφάλεια για την απώλεια της εργασίας τους, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κυριαρχούν ως τάσεις.

Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές είναι και αυτό το μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται, τόσο στην Ε.Ε., όσο και την Ευρωζώνη, (στις -12,4 και -11,2 μονάδες αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες χώρες, σε οκτώ (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται τον Ιούλιο θετικοί δείκτες.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα βελτιώνεται ελαφρά σε όλους, με εξαίρεση τις κατασκευές, όπου καταγράφεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση. Αλλά και στην πλευρά της ζήτησης η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται και αυτή, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.