Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να αναβάλλει κατά δυο ώρες την παρέμβασή του στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί, στο μεταξύ, οι σημερινές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόκειται να αναφερθεί στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υιοθετηθούν για την τόνωσή της κατά την δύσκολη αυτή φάση, στις 17:30 τοπική ώρα στην βουλή (18:30 ώρα Ελλάδος) και στις 19:30 στην γερουσία.

Αποφάσισε τελικώς να λάβει υπόψη του -εν μέρει, τουλάχιστον- τις συμβουλές του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος είχε αφήσει να διαρρεύσει η έντονη ανησυχία του για τυχόν νέα κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της χώρας, την ώρα, ακριβώς, της παρέμβασης του ιταλού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να αναφερθεί σε νέα δέσμη μέτρων προς στήριξη του ιταλικού Νότου, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς της εργασίας, και για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Όπως τονίζουν παρατηρητές, μένει να εξακριβωθεί αν η σχέση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού με τον κ. Τρεμόντι θα καταφέρει να αντέξει στις εντάσεις και προστριβές των τελευταίων εβδομάδων και, παράλληλα, αν ο κ. Μπερλουσκόνι θα αποφασίσει να αλλάξει την δομή των έκτακτων οικονομικών μέτρων που έχει ήδη εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι κύριες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου θα πρέπει να γίνουν άμεσα, και όχι από το 2013 και μετά, όπως ορίζει το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

Είναι σαφές παράλληλα ότι το κύριο ζητούμενο, στην φάση αυτή, είναι η αναζωογόνηση της ιταλικής οικονομίας, με ουσιαστικότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι που ζητήθηκε με έμφαση, χθες, και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης νέων μέτρων για την ανάπτυξη, με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ιταλός πρωθυπουργός με την παρέμβασή του θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει την ολοένα και αυξανόμενη διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου: το «σπρεντ» σημείωσε σήμερα το πρωί νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τις 393 μονάδες βάσης.

Αν όμως ο κ. Μπερλουσκόνι δεν καταφέρει να περιορίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις σε βάρος της Ιταλίας, είναι σαφές ότι θα ενισχυθεί η άποψη και θέση όσων -από την αντιπολίτευση αλλά και μεγάλη μερίδα του τύπου- πιστεύουν ότι πρέπει να αποφασισθεί «αλλαγή φρουράς» στην πρωθυπουργία και στην σύνθεση της κυβέρνησης της χώρας, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ισχύος και σταθερότητας.