Οι ηγέτες της ευρωζώνης επιταχύνουν τις διαδικασίες για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Διάσωσης (EFSF), καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία, αναφέρει η βρετανική Financial Times.
Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι 17 των κρατών – μελών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να αποτρέψουν την μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Τα κυριότερα εργαλεία που αποφάσισαν για το EFSF είναι η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών από την ανοιχτή αγορά και η δυνατότητα να παρέχει πίστωση και ρευστότητα για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών.
Η χθεσινή ημέρα, που επιφύλασσε την εκτίναξη ρεκόρ των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, απέδειξε πόσο αναγκαίες είναι οι νέες αρμοδιότητες του Μηχανισμού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σήμανε συναγερμό στους κόλπους της ευρωζώνης, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το νέο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν αντιμετώπισε επαρκώς τον κίνδυνο.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές, είναι ένα μέσο για την σταθεροποίηση των αγορών προκειμένου να μην υπάρχουν αναταραχές και σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες, αν όχι μήνες, ώστε να αποκτήσει το EFSF τα νέα «όπλα» που αποφασίστηκαν. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει το ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης εφαρμόζονται αργά, ενώ οι χρηματαγορές τρέχουν.
Για να αποκτήσει το EFSF τα νέα του «όπλα», οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης και τα στελέχη του Μηχανισμού πρέπει πρώτα να ορίσουν το νομικό κείμενο που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες των ευρύτερων στόχων. Η διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του κειμένου από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης και την επικύρωση του από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.