Σε πολιτικό αδιέξοδο παραμένουν οι ΗΠΑ σχετικά με το χρέους καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατέληξε ούτε σήμερα σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους ώστε να καταστεί εφικτό οι ΗΠΑ να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έως τις 2 Αυγούστου.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία, και εφόσον το σκηνικό δεν αλλάξει, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χάσει την ικανότητά της να δανειστεί με αποτέλεσμα αφενός να αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και αφετέρου, οι συνέπειες της αδυναμίας των ΗΠΑ να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους να είναι καταστροφικές για ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά από εβδομάδες συνομιλιών που αποσκοπούσαν σε κοινή λύση για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αναβλήθηκε τουλάχιστον για πέντε ημέρες, χωρίς μάλιστα να είναι ξεκάθαρα τα αίτια της αναστολής.
«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των ΗΠΑ, διότι είναι η πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού PBS. .
«Επιθυμία μου είναι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν το θάρρος και την ταπεινότητα και να ξεπεράσουν τις ευαισθησίες, ανησυχίες και πολιτικά δόγματα, τα οποία είναι απολύτως θεμιτό, για το καλό όλης της χώρας και για την οικονομία κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, δήλωσε: «Δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση παγκοσμίως».
Τουλάχιστον δεκατέσσερις υπεύθυνοι τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Wall Street , με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα.