Την καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS έχει προτείνει η γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η οποία ζητά και να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στις χρεώσεις των τραπεζών, ώστε να προσαρμοστούν με τον κανονισμό EE 2015/751 που αφορά στις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες.
Η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση «για την αναθεώρηση των ρυθμίσεων με τις οποίες προβλέπονται οι κατασχέσεις των λογαριασμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η πλήρης επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, για τη μείωση αφενός των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών, και την πρόβλεψη ακατάσχετου λογαριασμού της επιχείρησης».
Δεν πρέπει να λησμονούμε, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι τα χρήματα που εισέρχονται στο τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης από τη χρήση των τερματικών, δεν αφορούν ούτε τα καθαρά κέρδη, ούτε τα μικτά κέρδη, ούτε αντανακλούν επακριβώς τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη και φόρους, τις δαπάνες μισθοδοσίας (η οποία καλύπτεται με τραπεζικό έμβασμα πλέον), πάγιες εντολές εξόφλησης ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας και άλλες λειτουργικές δαπάνες. Οποιαδήποτε απομείωση/κατάσχεση των λογαριασμών αυτών που σκοπό έχει, είτε την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, είτε την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά οδηγεί την επιχείρηση στο κλείσιμο, στην αδράνεια, σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, η διατήρηση αυτής της πρακτικής θα οδηγήσει επαγγελματίες, συμβοηθούντα μέλη και εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ θα δημιουργήσει και στρεβλώσεις στις συμπεριφορές ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων (θα εκκρεμούν οι οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη προς δημόσιο/τράπεζες). Το φαινόμενο αυτό θα έχει διαλυτικές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς και την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.
Η αποσπασματική και πρόχειρη διευθέτηση επιδεινώνει τα προβλήματα, αντί να τα επιλύει, αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από τη λήψη λεπτών κρίσιμων αποφάσεων όπως οι παραπάνω, είναι βασικός όρος πολιτικής ωριμότητας και σταθερότητας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή».