Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα θα προκαλέσει αύξηση του χρέους της Γαλλίας κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, παρουσιάζοντας το γεγονός αυτό ως μια «έμμεση συνέπεια» της συμφωνίας που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισε παράλληλα «ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης».

«Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν άμεσο κόστος για τα δημοσιονομικά μας», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, έπειτα από σύνοδο που είχε με τους κύριους υπευθύνους του γαλλικού κοινοβουλίου μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες.

«Το χρέος μας θα αυξηθεί ως το 2014 κατά 15 δισ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση των εγγυήσεων», συνέχισε.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανερχόταν στα τέλη του πρώτου τριμήνου σε 1.646,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 84,5% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν χαρακτήρισε «Ραντεβού με την ιστορία» το νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα που αποφασίστηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού RTL, δήλωσε ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι ιδιαίτερες. Είναι απαντήσεις βαθιές, δυναμικές και με διάρκεια, οι οποίες παρέχουν στην Ελλάδα εγγυήσεις προκειμένου να επανέλθει η κατάστασή της σε ένα αποδεκτό επίπεδο».

Ο κ. Μπαρουέν, υποστήριξε ότι με τη δυναμική αυτή απάντηση, η οποία χαράσσει προοπτικές για τη μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, θα αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Στελέχη του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, αντέδρασαν άμεσα μετά την ανακοίνωση της χορήγησης του νέου σχεδίου οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

«Είμαι ικανοποιημένη για τη συμφωνία που επετεύχθη επιτέλους στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί μια λύση στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό, το οφείλουμε στην Ευρώπη», δήλωσε η πρώην γενική γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και νυν υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, εκτιμά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν «φρενάρουν προσωρινά μια άνευ προηγουμένου κρίση του ευρώ, η οποία ξεπερνά το πρόβλημα τους χρέους στην Ελλάδα».

Ο Φρανσουά Ολάντ σχολίασε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «που ήταν αναγκαία, ήρθε όμως με καθυστέρηση και είναι ανεπαρκής¨», ενώ πρόσθεσε ότι εάν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί 18 μήνες πριν, δεν θα είχε υπάρξει κρίση της ευρωζώνης.

«Η καθυστέρηση κόστισε ακριβά και οφείλεται στις υποκφυγές και τις αντιφάσεις μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί», εκτίμησε ο Γάλλος πολιτικός.