Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 έναντι εκτιμήσεων για ύφεση 2,3%. Για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,7% έναντι ύφεσης 1,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Αυτό προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε ανακοίνωση του με αφορμή τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:
«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις».
Οι εξελίξεις αυτές – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.
– Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.
– Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.
Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα».
Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».
Αναλυτικότερα τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 53,527 δισ. ευρώ έναντι 53,091 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες του θα ανέλθουν στα 55,751 δισ. ευρώ έναντι 55,664 δισ. ευρώ φέτος.
Το 2015 αναμένεται να σημειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ ενώ για το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 25,4% έναντι 26,5% του ΑΕΠ το 2014 και να παραμείνει στάσιμη το 2016 στο ίδιο επίπεδο