Με κύριο μέλημα τη συλλογή στοιχείων για τις οφειλές του Δημοσίου έρχονται οι αξιωματούχοι της τρόικας στη χώρα μας.
Το πολυπληθές κλιμάκιο έχει σκοπό να κάνει φύλλο και φτερό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενόψει όχι μόνο της επίσημης αξιολόγησης του Αυγούστου αλλά και αναθεωρήσεων των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους.
Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε στο euro2day ότι «ανάλογα με το πόσο ενημερωμένα είναι τα στοιχεία θα γίνονται και οι αναθεωρήσεις το φθινόπωρο».
«Έχει ήδη σταλεί η σχετική ειδοποίηση να παρουσιαστούν τα στοιχεία για τις οφειλές των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου σε ασφαλιστικά ταμεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία. Όλα αυτά αναμένεται να προσμετρηθούν στο κρατικό έλλειμμα και στο χρέος», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τον τομέα της υγείας και ότι οι αναθεωρήσεις πιθανόν να γίνουν σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξε πίεση στο ΥΠΟΙΟ να περάσει η απόφαση για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών ξένων εταιριών (PriceWaterhouseCoopers, Ernst &Young, Deloitte κ.λπ.) ώστε να «μπουν» σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες μέσα στον Αύγουστο.
Βασικός στόχος της τρόικας είναι να βελτιώσει τον μηχανισμό καταγραφής και συλλογής των στοιχείων σε ΓΛΚ και ΕΛΣΤΑΤ ώστε να είναι συμβατοί με τους κανονισμούς της Ε.Ε. αλλά και να αρχίσει η δημοσιοποίηση πεπραγμένων κάθε τέλος του μήνα από τα καίρια υπουργεία, τις μεγάλες ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους φορείς.
Ήδη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προετοίμασε το έδαφος για τις αναθεωρήσεις λέγοντας ότι τα χρέη του ΟΣΕ που φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα χρεωθεί το Δημόσιο και αυτό αναλογεί σε 4% αύξηση του χρέους. Εδώ και μήνες η Eurostat έχει ανακοινώσει ότι οι αστερίσκοι στα ελληνικά στοιχεία παραμένουν, καθώς επίκεινται αναθεωρήσεις τόσο για το 2009 όσο και για το 2010. Το θέμα είναι πού τελικά θα φτάσουν το χρέος και το έλλειμμα, αφού πολλές ακόμα οφειλές εκκρεμούν.
Τι θα γίνει με τα μέτρα
Η τρόικα αναφέρει ότι το μνημόνιο είναι ξεκάθαρο και πως εάν οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες εκτροχιαστούν (με την ενσωμάτωση των οφειλών), αυτόματα ενεργοποιείται η δέσμευση για διορθωτικές κινήσεις, που όπως αναγράφεται στις ενδιάμεσες εκθέσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, περιλαμβάνουν περαιτέρω αυξήσεις σε ήδη υπάρχοντες έμμεσους φόρους σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα κ.ά.
Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει πολλές φορές την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα «πιάσει» τους στόχους και δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετες κινήσεις.
Εκτός του βασικού πυρήνα των ελεγκτών, στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει και ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ το οποίο θα ελέγξει τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και θα συστήσει την αναδιάρθρωσή του ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να γίνονται ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά. Σκοπός να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.
Δεύτερος στόχος των ελεγκτών είναι να πιέσουν για τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και την προώθηση των αλλαγών που προστάζουν όχι μόνο το μνημόνιο αλλά και η Στρατηγική 2020 της Ε.Ε. Επίκεντρο των συζητήσεων με τον υπουργό Εργασίας αναμένεται να είναι η προώθηση ενός νέου εργασιακού άξονα που θα συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις σε εργασία και ασφάλιση και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας με νέες, πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε συνδυασμό με κίνητρα χαμηλής ασφάλισης. Ήδη έχει αρχίσει να διαρρέει η πρόταση για χαμηλότερη ασφάλιση με κουπόνια σε μερικές κατηγορίες εποχικών υπαλλήλων.
Επίσης, οι ελεγκτές έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για την πορεία της αναλογιστικής μελέτης του ασφαλιστικού και ήδη έχουν κάνει λόγο για την ανάγκη «έκτακτου σχεδίου» που θα κληθεί να καλύψει τυχόν τρύπες του ήδη υπάρχοντος νομοσχεδίου, με σκοπό οι δαπάνες για την ασφάλιση να υποχωρήσουν στο 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει επιπλέον περικοπές σε περίπτωση που οι δαπάνες αποδειχτούν υψηλότερες.
Τρίτος στόχος είναι να αποσπάσουν σαφή χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία τον χαρακτηρίζουν στις εκθέσεις τους ως «μαύρη τρύπα». Οι αξιωματούχοι προσβλέπουν σε χρονοδιαγράμματα που θα συμπεριλαμβάνουν τη ρύθμιση των οφειλών, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης διαγωνισμών για προμήθειες και την πλήρη εγγραφή εσόδων – εξόδων από τα νοσοκομεία σε βιβλία, τα οποία θα ελέγχουν ανά μήνα οι ορκωτοί λογιστές.
Τέταρτος στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Σεπτέμβριο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με πρώτες τις μεταφορές.
Τι άλλο θα ζητήσουν οι ελεγκτές:
– Το κλιμάκιο έχει ζητήσει να ενημερωθεί και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 καθώς και για το δημοσιονομικό πλάνο της τριετίας το οποίο πρέπει να υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους.
– Το πλάνο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη συγκράτηση των τιμών των αγαθών και κατά συνέπεια του πληθωρισμού, για τον οποίο οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω.
– Τα πλάνα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το σταδιακό σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Ήδη οι διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν από την επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού έχουν αρχίσει από χθες.
– Το σχέδιο εξυγίανσης των υπόλοιπων ζημιογόνων ΔΕΚΟ, πέραν του ΟΣΕ. Το ΔΝΤ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της άμεσης ιδιωτικοποίησης ή της κατάργησής τους. Όσο για τον ΟΣΕ, το σχέδιο από πλευράς του υπουργείου Υποδομών είναι έτοιμο εδώ και μέρες και τώρα εναπόκειται στην τρόικα να δώσει το πράσινο φως για την εκτέλεση του.
– Να δουν πώς προχωρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
– Θα ζητήσουν λεπτομερή στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα και τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των τραπεζών. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφρασαν στην έκθεσή τους δυσαρέσκεια διότι, παρά τις αιτήσεις τους, στην επίσκεψη του Ιουνίου δεν έλαβαν λεπτομερή στοιχεία από την ΤτΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν σαφή εικόνα.
Οι ελεγκτές αναμένεται να αναχωρήσουν από τη χώρα μας στις 6 Αυγούστου, ώστε να συντάξουν την επίσημη αξιολόγηση βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προεξόφλησε την εκταμίευση λέγοντας ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». Στο προσκήνιο θα παραμείνουν οι θετικές δηλώσεις για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, ενώ στο παρασκήνιο οι πιέσεις για πιστή εφαρμογή του μνημονίου σε όλους τους τομείς θα συνεχίζονται…
Πηγή: euro2day