«Mπαράζ» φορολογικών ελέγχων από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να εντοπιστούν και κυρίως να καταβάλουν τις όφειλες τους μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και θωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 1.700 φυσικά πρόσωπα που εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν, το «πόθεν έσχες» 150 φυσικών προσώπων και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πάντως, ελλείψει χρημάτων ανταποκρίνονται με ρυθμούς χελώνας στις συνεχείς οχλήσεις του υπουργείου για υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ. Από τις 193.154 επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν μόλις 21.457. Δηλαδή το 89% των υπόχρεων πέταξε το ειδοποιητήριο της εφορίας στο καλάθι των αχρήστων

Οι πέντε ειδικές ομάδες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που τις συνδράμουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και το περίφημο σύστημα Elenxis δεν λειτουργεί στο σύνολο του, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά από την τέταρτη ομάδα (μεγαλοϊδιοκτήτες και επαγγελματίες υψηλού κινδύνου) είναι ακόμα σε μεταβατικό στάδιο και αναμένουν «τη διαθεσιμότητας της εφαρμογής διαχείρισης υποθέσεων του Elenxis’.

Οι τελευταίες δράσεις -αποτελέσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνοψίζονται στα εξής σημεία:

- Ξεκινούν έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις πολιτών με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, άνω των 3.000.000 ευρώ ο καθένας, τα οποία αν και υπόχρεα δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.) την περίοδο 1997 έως 2007.

– Παραδόθηκε η μελέτη σχετικά με υφιστάμενες φοροαπαλλαγές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά και την εφαρμογή του Ν.3842/2010. Ουσιαστικά, πρόκειται για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών (πχ τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες), από μηδενική βάση.

– Βρέθηκαν 1750 φορολογούμενοι που διαθέτουν μεγάλη περιουσία ή υψηλά εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επίσης πρόκειται να περάσουν από έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα.

-Θα ελεγχθούν 150 φυσικά πρόσωπα με τζίρο άνω των 30.000.000 ευρώ.

– Για τη φορολογική περίοδο του Μαρτίου, εστάλησαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) 16.392 e-mail εντοπισμού, που αφορούσαν φορολογούμενους που διατηρούν βιβλία Γ’ Κατηγορίας και έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ. Συμμορφώθηκαν 1170 επιχειρήσεις.

– Για τη φορολογική περίοδο του Απριλίου, εστάλησαν αντίστοιχα σε φορολογούμενους με βιβλία Γ’ κατηγορία και με την υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, 18885 ενημερωτικά. Για την περίοδο του Μαϊου το σχετικό νούμερο εκτοξεύτηκε στις 24.999 περιπτώσεις.

– Για τους φορολογούμενους που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας και δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, εστάλησαν 142398 σχετικά e-mail για να συμμορφωθούν. Ανταποκρίθηκαν όμως και υπέβαλαν, έστω και εκπρόθεσμα δήλωση, μόλις 17782 επιχειρήσεις.

– Από τρεις στοχευμένους τακτικούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, που πραγματοποιεί η αρμόδια υπηρεσία, καταλογίστηκαν συνολικά σε φόρους και προσαυξήσεις 47.807.334 ευρώ. Από πέντε προσωρινούς έλεγχους ΦΠΑ καταλογίστηκαν συνολικά 6.069.423,05 ευρώ φόροι και προσαυξήσεις. Ήδη η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία έχει επιλέξει άλλες τριάντα περιπτώσεις για να πραγματοποιήσει τακτικό έλεγχο και άλλες δεκαοχτώ για έλεγχο ΦΠΑ.
-
 Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η ειδική ομάδα είσπραξης οφειλών υπέβαλλε πρόταση για να μπουν «λουκέτα» στα καταστήματα, μέσω της αναστολής λειτουργίας εμπορικών εγκαταστάσεων.

– Προχωρά η διαδικασία κατάσχεσης για μεγαλοφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, που μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης. Το ίδιο ισχύει για προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων και αλυσίδων λιανικού εμπορίου, οι οποίοι έχουν επίσης ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων μπαίνουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

– Σε ό,τι αφορά επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου έχει εντοπίσει παραβάσεις σε τραγουδιστές, συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς, τους οποίους και αναμένεται να κυνηγήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος των μεγαλοοφειλετών από τον επόμενο μήνα διευρύνεται και θα συμπεριλαμβάνει και όσους χρωστούν ποσά στην Εφορία, από 100.000 ευρώ και άνω.