Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε σήμερα ότι η Starbucks και η Fiat ωφελήθηκαν από παράνομες φορολογικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, σε δύο υποθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιριών.
Η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είπε ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να πληρώσουν «ένα δίκαιο μερίδιο» και κάλεσε την Ολλανδία να ανακτήσει ποσά 20-30 εκατ. ευρώ σε φόρους από την αμερικανική εταιρία καταστημάτων καφέ. Το Λουξεμβούργο πρέπει να ανακτήσει αντίστοιχο ποσό από την ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobiles, είπε η Βεστάγκερ.
Η Starbucks αντέδρασε άμεσα λέγοντας ότι θα ασκήσει έφεση και απηχώντας τις επικρίσεις της ολλανδικής κυβέρνησης για σημαντικά «σφάλματα» στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Λουξεμβούργο, όπου μεγάλο μέρος της οικονομίας του βασίζεται στο να προσελκύει πολυεθνικές εταιρίες, είπε ότι διαφωνεί με την απόφαση και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να την προσβάλει.
Από την πλευρά της, η Fiat αρνήθηκε ότι έλαβε οποιαδήποτε ενίσχυση από το Λουξεμβούργο.
Η Βεστάγκερ, μια Δανή που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για μεροληπτική στάση σε βάρος των ΗΠΑ σχετικά με την έναρξη φορολογικών ερευνών για την Apple και την Amazon και ερευνών για θέματα ανταγωνισμού που αφορούν την Google, ήταν πολύ προσεκτική, αποφεύγοντας να παρεισδύσει στα δικαιώματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες τα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού, να καθορίζουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές. Το θέμα, τόνισε η Επίτροπος, έγκειται στη διαφορετική μεταχείριση επιχειρήσεων εντός του ίδιου εθνικού συστήματος.
«Οι αποφάσεις στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Οι εθνικές φορολογικές αρχές δεν μπορούν να δώσουν σε κάποια εταιρία, όσο μεγάλη ή ισχυρή κι αν είναι, ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες. Για τις περισσότερες εταιρίες, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, ελπίζω ότι αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα».
Η Κομισιόν υποστήριξε ότι η Starbucks ευνοήθηκε από μια φορολογική απόφαση των ολλανδικών αρχών το 2008 και η Fiat από μια απόφαση του Λουξεμβούργου το 2012. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φορολογητέα κέρδη της μονάδας της Fiat στο Λουξεμβούργο θα μπορούσαν να είναι 20 φορές υψηλότερα υπό κανονικές συνθήκες.
Το ακριβές ποσό του φόρου που είναι να ανακτηθεί πρέπει τώρα να καθοριστεί από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία βάσει της μεθοδολογίας της Κομισιόν.
Ο Μαρκ Σάντερς, από την εταιρία συμβούλων σε θέματα φορολογίας Taxand, είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να «ταρακουνήσει τον επιχειρηματικό κόσμο έως τον πυρήνα του».
«Ενώ οι πολυεθνικές δελεάζονται από τα κράτη της ΕΕ με την προσφορά χαμηλών φορολογικών συντελεστών ως κίνητρο, λίγες γνώριζαν ότι μολονότι είχαν συμφωνίες σε ανώτατο εθνικό επίπεδο, αυτό θα γυρνούσε μπούμερανγκ και θα τους έπληττε μια δεκαετία αργότερα» είπε ο Σάντερς.
Προειδοποιώντας ότι «δεν σταματάμε εδώ», η Βεστάγκερ χαρακτήρισε “πολύ διαφορετικές” τις περιπτώσεις της Apple στην Ιρλανδία και της Amazon στο Λουξεμβούργο, όπου η Κομισιόν επίσης υποψιάζεται ότι οι εταιρίες ευνοούνται από παράνομες κρατικές ενισχύσεις μέσω του φορολογικού συστήματος. Η Βεστάγκερ αρνήθηκε να πει πότε θα ληφθεί απόφαση γι’ αυτές.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τη μεταχείριση δεκάδων εταιριών που δεν κατονομάζονται από την βελγική κυβέρνηση.
«Μπορεί να προκύψουν περισσότερες υποθέσεις εάν έχουμε ενδείξεις ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις», προειδοποίησε η Βεστάγκερ, ενώ σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια στην ευρύτερη ΕΕ αλλά και διεθνώς, που συντονίζει ο ΟΟΣΑ, για την πάταξη της φοροαποφυγής.
«Δεν μπορούμε να πετύχουμε θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη μόνο με την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων κρατικής ενίσχυσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας», είπε η Βεστάγκερ. «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μπορεί να κερδιστεί μόνο με έναν συνδυασμό επιβολής κανόνων κρατικής ενίσχυσης και νομοθετικών ενεργειών».
Η Βεστάγκερ είπε ότι η μονάδα της Fiat στο Λουξεμβούργο δεν πλήρωσε «ούτε καν» 0,4 εκατ. ευρώ σε εταιρικό φόρο πέρυσι ενώ η ολλανδική μονάδα της Starbucks λιγότερα από 0,6 εκατ. ευρώ.
Η Starbucks είπε ότι καταβάλλει κατά μέσο όρο παγκοσμίως φόρους με πραγματικό φορολογικό συντελεστή περίπου 33%.
«Η Starbucks συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν σημαντικά σφάλματα στην απόφαση και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση καθώς τηρήσαμε τους κανονισμούς της Ολλανδίας και του ΟΟΣΑ», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων καφέ.