Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναβίωσαν την προοπτική της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές από τον κίνδυνο του ελληνικού χάους και να αποφύγουν το ενδεχόμενο της προσωρινής χρεοκοπίας.

«Οι ηγέτες της Ευρώπης μάχονται να περιορίσουν την κρίση χρέους, καθώς οι επενδυτές σφυροκοπούν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Με τον καταναγκασμό των ιδιωτών επενδυτών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι «θεματοφύλακες» του ευρώ δήλωσαν ότι ο Μηχανισμός Διάσωσης που δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή να επιτρέψει στην Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» το χρέος της με μία έκπτωση. Επίσης, προχώρησαν σε ακόμη μία περικοπή των επιτοκίων των δανείων έκτακτης ανάγκης.

Καθώς η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία έφερε την κρίση πιο κοντά στην «καρδιά» της ζώνης του ευρώ, η Ευρώπη ψάχνει για απαντήσεις που βρίσκονται πιο κοντά στη γερμανική πρόταση, η οποία έγινε γνωστή το προηγούμενο διάστημα.

Μετά από μια 9ωρη συνάντηση, οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέδωσαν ένα κείμενο 6 παραγράφων προσπαθώντας να πάρει «σάρκα και οστά» η νέα στρατηγική τους, προκειμένου να τερματίσουν την 21 μηνών κρίση σύντομα, χωρίς ωστόσο να ορίζουν ένα χρονοδιάγραμμα.