«Έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο γερμανός οικονομικών Β. Σόιμπλε μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα του χθεσινού Eurogroup.

«Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», προσέθεσε ο Β. Σόιμπλε χωρίς πάντως να εκφράσει θέση για την επικρατέστερη λύση σε ένα θέμα που είναι άμεσο και για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι υπουργοί συμφώνησαν σε βασικές παραμέτρους της λύσης για την Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνονται η παράταση του χρόνου λήξης των ελληνικών ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων του νέου δανεισμού συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επαναγοράς ομολόγων μέσω του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης EFSF.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ειδική επιτροπή θα μελετήσει τις παραμέτρους αυτές για να καταλήξει σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια και σε βελτίωση της βιωσιμότητάς του.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν από τις πλέον δραματικές, και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίδικο ζήτημα ήταν συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, funds κ.λπ.) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και η γενικότερη θωράκιση της ευρωζώνης, μετά τα σημάδια συναγερμού που εξέπεμψε η Ιταλία και συνακόλουθα η Ισπανία αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο.