Σφίγγει ο κλοιός γύρω από εκατομμύρια δανειολήπτες που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλότερες δόσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις σε όλα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ενώ παράλληλα οι τράπεζες σπεύδουν να ανακοινώσουν αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των νέων χορηγήσεων.
Παράλληλα, ήδη το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,58% έχοντας όχι μόνο ενσωματώσει την αύξηση της Πέμπτης αλλά και προεξοφλήσει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων μέσα στο έτος. Και αυτό γιατί όσο ο ευρωπληθωρισμός βρίσκεται σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ τόσο οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι μέσα στο 2011 το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα «σκαρφαλώσει» στο 1,75% από 1% που ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Πάντως ο Ζ.Τρισέ, στις δηλώσεις του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί ότι η νέα αύξηση δεν θα είναι άμεση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, «φουσκωμένους» λογαριασμούς σε δάνεια και κάρτες πληρώνουν εκατομμύρια δανειολήπτες. Από τον κλοιό του ακριβού χρήματος δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν ούτε οι ίδιες οι τράπεζες καθώς πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητά τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor εκτινάσσοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν δάνειο -στεγαστικό ή καταναλωτικό – με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», επιπλέον επιβαρύνσεις έρχονται και για εκείνους που σκοπεύουν να «κλειδώσουν» τις δόσεις τους με σταθερό επιτόκιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και μίας μονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά ενώ έπεται συνέχεια.
Οι κερδισμένοι. Στον αντίποδα, κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων δεν είναι άλλοι από εκείνους που διαθέτουν ρευστότητα. Οι καταθέτες βλέπουν τα υπόλοιπά τους να αυξάνονται μήνα με τον μήνα καθώς ήδη οι αποδόσεις των προθεσμιακών έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα – ρεκόρ των τελευταίων δυόμισι ετών.
Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 4,5% ή και του 5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο παιχνίδι, προσφέροντας επίσης δελεαστικά επιτόκια, τουλάχιστον 3,5% ή και 4%. Τόσο ισχυρή δε είναι η ανάγκη των τραπεζών για ρευστότητα ώστε – στο κλίμα του ακριβού και λιγοστού χρήματος – υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν επιτόκια ακόμη και άνω του 7% για καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.