Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει τις «αμερικανικές αξίες» και θα φέρει σε «καλή θέση» τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Με το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP), στο οποίο μετέχουν 12 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας «μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο» υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος είχε θέσει ως βασική προτεραιότητά της δεύτερης θητείας του την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα επισημαίνει ότι Αμερικανοί θα έχουν μπροστά τους αρκετούς μήνες για να μελετήσουν τη συμφωνία, πριν την υπογράψει ο ίδιος ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται πάντως να συναντήσει αρκετά εμπόδια και αντιρρήσεις στο Κογκρέσο στο οποίο θα σταλεί αρχικά. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Οοικονομικών της Γερουσίας, σημείωσε ότι το Σύμφωνο χρειάζεται μια «λεπτομερή εξέταση» ώστε να διευκρινιστεί αν «προωθεί τα συμφέροντα του έθνους».

«Όπως είχα πει και στο παρελθόν, ένα καλό Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού μπορεί να φέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τους εργάτες του Όρεγκον, τους αγρότες και τους βιομήχανους και να ανεβάσει τον πήχυ για τα εργατικά δικαιώματα και την περιβαλλοντική προστασία στο εξωτερικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Όριν Χατς, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο «φαίνεται ότι απέχει θλιβερά πολύ» από τους στόχους που είχε καθορίσει η διακομματική Αρχή Προώθησης του Εμπορίου. «Η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι επίτευγμα για το έθνος μας μόνο αν είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού και μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο ανταποκρινόμενη στους υψηλούς στοχους που είχε θέσει η διακομματική Αρχή Προώθησης Εμπορίου», τόνισε.