«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι βαθύτατα διχασμένοι πάνω στον τρόπο διαχείρισης μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δανεισμού», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ αμφισβήτησε το γαλλικό σχέδιο διάσωσης και μίλησε για αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Ολλανδός υπουργός χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστική την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών. Αυτή η τοποθέτηση στέκεται απέναντι από την πρόταση του προέδρου Σαρκοζί που μιλάει για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η εφημερίδα.

Κάθε στοιχείο που υποδεικνύει ένα νέο γύρο διάσπασης ανάμεσα στους ευρωπαίους αξιωματούχους αυξάνει την αγωνία στις αγορές, οι οποίες ταρακουνήθηκαν την Τετάρτη από την ανακοίνωση της Moody’s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας.

«Έχουμε ανησυχίες σχετικά με το γαλλικό σχήμα», είπε ο Ντε Γιάγκερ. «Νομίζω ότι είναι μη ρεαλιστική η ιδέα εθελοντικής συμμετοχής», συμπλήρωσε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τις αναγκάσουμε να λάβουν μέρος από τα βάρη για τη διάσωση της Ελλάδας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στους οίκους αξιολόγησης για τη στάση που κρατούν στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών. Με αυτή τη θέση συντάχθηκαν και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπληρώνει η εφημερίδα.