Εκτενή αναφορά στο πινγκ – πονγκ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Ευρώπη και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κάνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το αμερικάνικο πρακτορείο προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα υποκύψει τελικά στις πιέσεις των οίκων και θα αποδεχτεί «μία σύντομη και προσωρινή χρεοκοπία της Ελλάδας».

«Πριν δύο εβδομάδες η Γερμανία πιεζόμενη από τους οίκους εγκατέλειψε τα σχέδια της για επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. Τώρα ίσως να είναι η σειρά της ΕΚΤ να υποκύψει στις απειλές των οίκων αξιολόγησης και να παραδεχτεί ότι η μετακύλιση ισοδυναμεί με χρεοκοπία, προκειμένου να μη ριψοκινδυνεύσει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και τη μετάδοση της κρίσης», αναφέρει το Bloomberg.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κόψει τη ρευστότητα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η συζήτηση είναι χάσιμο χρόνου. Η ΕΚΤ θα υποχωρήσει στο τέλος επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο», υποστήριξε στο πρακτορείο ο οικονομικός αναλυτής της Nomura Δημήτρης Δρακόπουλος.

«Αμφιβάλλω αν η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αν κάποιοι οίκοι χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία ή ως επιλεκτική χρεοκοπία ένα ευρέως συμφωνηθέν σχέδιο μετακύλισης ελληνικού χρέους», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UniCredit στο Μόναχο Φίλιππος Γισδάκης.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την ΕΚΤ να πάρει αποστάσεις από τις κρατούσες προκαταλήψεις της έναντι των οίκων αξιολόγησης. Πρέπει να πάρει τις αποστάσεις της από τη στιγμή που συνεργάζεται με τις εθνικές κυβερνήσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο Μαρκ Μόμπιους, διαχειριστής κεφαλαίων και πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group.