Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, καθώς υποχώρησε κατά 4 μονάδες στις 70 μονάδες, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πρόκειται για έναν μήνα στον οποίο κυριάρχησαν αρνητικά ερεθίσματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Η αναβλητικότητα στην παρέμβαση της Ευρωζώνης για αποτελεσματική διευθέτηση της κατάστασης πιστωτικής ασφυξίας στην οποία μπορεί να βρεθεί το ελληνικό κράτος στις αρχές του 2012, επιτείνει και αυξάνει τη δυσπιστία των Ελλήνων για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει από αυτή τη δυσμενή θέση.
Όταν αυτή η στάση συμπίπτει με αναταράξεις στην πολιτική ζωή εντός συνόρων, η ταυτόχρονη επίδρασή τους στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι πολλαπλάσια των μεμονωμένων αποτελεσμάτων τους.
Ευνόητα, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ οικονομικού περιβάλλοντος και πολιτικών διεργασιών οξύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα.
Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα επιδεινώνεται σχεδόν σε όλους, με εξαίρεση το Λιανικό Εμπόριο. όπου αμβλύνεται ελαφρώς η πολύ μεγάλη απαισιοδοξία των προηγούμενων μηνών.
Στην πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται εκ νέου και διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα:
– Στη Βιομηχανία, οι θετικές – εδώ και τέσσερις μήνες – προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής καθίστανται αρνητικές τον Ιούνιο ενώ και τα αποθέματα εκτιμώνται ως υψηλότερα για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις.
– Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, στα ίδια αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή διόγκωση. Πάντως, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.
– Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο, ενώ έντονη είναι η επιδείνωση που καταγράφεται και στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όλοι οι επιμέρους δείκτες επιδεινώνονται: οι ήδη έντονα αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθενούν έντονα περαιτέρω, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η πρόθεση για αποταμίευση, αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία που φθάνουν στη δυσμενέστερη ιστορικά επίδοσή τους.
Μικρή υποχώρηση του Δείκτη σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο υποχωρεί ελαφρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τέταρτο μήνα στην Ευρωζώνη, κατά 1 και 0,4 μονάδες, φθάνοντας στις 104,4 και 105,1 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες. Παραμένει όμως έστω και οριακά πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Η επιδείνωση του κλίματος στην ΕΕ εκπορεύεται από τη μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, με το κλίμα να παραμένει αμετάβλητο σε Λιανικό Εμπόριο, Κατασκευές και την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. Στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση του κλίματος στη Βιομηχανία αντισταθμίζεται εν μέρει από την άνοδο των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, με το Λιανικό Εμπόριο και την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, παρόλο που ο σχετικός δείκτης παραμένει υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του, η περαιτέρω πτώση του Ιουνίου κατά 0,8 μονάδες στην ΕΕ και 0,6 μονάδες στην Ευρωζώνη είναι που επηρεάζει κατά κύριο λόγο αρνητικά το κλίμα και στις δύο ζώνες.
Ο δείκτης κλίματος στις Υπηρεσίες υποχωρεί στην ΕΕ (-1,5 μονάδες) και βελτιώνεται ελαφρά στην Ευρωζώνη (+0,6). Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις δύο ζώνες (+0,3). Στις Κατασκευές επίσης δεν σημειώνεται σημαντική μεταβολή στην ΕΕ (-0,3), με τον αντίστοιχο όμως δείκτη στην Ευρωζώνη να καταγράφει μικρή άνοδο (+1,1), παραμένοντας και στις δύο ζώνες χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Τέλος, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά από την ανάκαμψη του Μαΐου, παραμένει σταθερή στην ΕΕ (-0,3) και την Ευρωζώνη (+0,1). Αναλυτικότερα:
– Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις 2,7 και 3,2 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής περιορίζονται ήπια και στις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών βελτιώνονται ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα βελτιώνονται κατά 1 μονάδα σε αμφότερες τις περιφέρειες.
– Στις Υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται σε ΕΕ και Ευρωζώνη στις 6,3 και 9,9 μονάδες αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ενισχύονται οριακά στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση περιορίζονται στην πρώτη, αλλά ενισχύονται στη δεύτερη. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης χάνουν σχεδόν 4 μονάδες στην ΕΕ και παραμένουν αμετάβλητες στην Ευρωζώνη.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται εκ νέου στις -2,3 και -2,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα αυξάνονται ήπια στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται στις δύο ζώνες και περισσότερο στην ΕΕ. Τέλος, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες περιορίζονται κατά 2,5 περίπου μονάδες και στις δύο ζώνες.
– Στις Κατασκευές, οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -26,2 και -23,6 μονάδες. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, όμως στην Ευρωζώνη κερδίζουν 2 μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο υποχωρούν οριακά στην ΕΕ και παραμένουν στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη.
– Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -11 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,8 και στην Ευρωζώνη. Από τους επιμέρους δείκτες, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν αμετάβλητες στην ΕΕ και περιορίζονται οριακά στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας διατηρούνται στα ίδια επίπεδα και στις δύο ζώνες. Ως προς την πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, αυτή μειώνεται ήπια τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη.
– Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος – υποχωρεί αισθητά και τον Ιούνιο και στις δύο ζώνες, κατά 6 και 7,5 περίπου μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα, στις 15,9 και 18,3 μονάδες. Όλα τα επιμέρους στοιχεία των δύο δεικτών, εξασθενούν σημαντικά: οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται κατά 10 στην ΕΕ και 13 μονάδες την Ευρωζώνη, ενώ 3 μονάδες χάνουν και στις δύο περιφέρειες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης. Τέλος, οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο περιορίζονται κατά 5-6 μονάδες σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη.