Θολό είναι το τοπίο που επικρατεί για τη φορολόγηση των κρυφών – μη φορολογούμενων – ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι από κοινού με την ελβετίδα ομόλογό του έθεσαν «το πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας κατά τα πρότυπα αυτής που συνάπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» με την Ελβετική Συνομοσπονδία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελβετική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων, η συμφωνία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν, με αποτέλεσμα να μην έχουν κλειδώσει ούτε οι συντελεστές για τη φορολόγηση των καταθέσεων ούτε η ενδεχόμενη αναδρομικότητά της.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού πιστεύουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη φορολόγηση των συγκεκριμένων (σ. σ.: κρυφών) κεφαλαίων. Μόνο όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και ολοκληρωθεί η συμφωνία με αυτές τις δύο χώρες, η Ελβετία θα αρχίσει επισήμως τις συζητήσεις και με άλλες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και κάποιες ακόμα, τις οποίες δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα. Με τη χώρα σας γίνονται αρχικές συζητήσεις σε “χαμηλό επίπεδο” τεχνοκρατών», διευκρινίζει στα «Νέα» ο εκπρόσωπος της Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μάριο Τούορ. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συμφωνία Ελβετίας – Ελλάδας για τη φορολόγηση των κρυφών καταθέσεων «θα ενεργοποιηθεί», οι φόροι θα αποδίδονται χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία των καταθετών και πως απομένει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας Γραμματείας στην Ελβετία, το μοντέλο που θα εφαρμοστεί με άλλες χώρες – περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Αυστρίας – θα μοιάζει με αυτό της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, δεν αποκλείονται όμως παρεκκλίσεις οι οποίες θα σχετίζονται με το εκάστοτε φορολογικό σύστημα. «Δεν γίνεται να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας ακριβώς ό,τι συμφωνηθεί με τη Γερμανία καθώς υπάρχουν διαφορές στα φορολογικά συστήματα των δύο χωρών», είπε ο Τούορ.