«Επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το υπερβολικό έλλειμμα χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και κυρίως την επιβολή «κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα», επιθυμούν η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παρίσι.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τη Γαλλία και τη Γερμανία να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής τους σύγκλισης.
Με δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε μετά τη συμμετοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Σαρκοζί πρότεινε να αποτυπωθούν από κοινού το φορολογικό και δημοσιονομικό σύστημα των δύο κρατών από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και των δύο πλευρών.
Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι «οι δύο κυβερνήσεις να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της απαραίτητης δημοσιονομικής σύγκλισης, τόσο στο επίπεδο φορολόγησης των επιχειρήσεων, όσο και στη φορολόγηση φυσικών προσώπων».
Η δήλωση δεν διευκρίνιζε κατά πόσον θα υπάρξει εναρμονισμός των φορολογικών συντελεστών των δύο κρατών, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά.
Η Γαλλία συλλέγει λιγότερα από άμεσους φόρους και πολύ περισσότερα από έμμεσους σε σχέση με τη Γερμανία. Διαθέτει επίσης φόρο περιουσίας, ο οποίος καταργήθηκε στη Γερμανία μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το 1995.
Συνολικά, οι φόροι στη Γαλλία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 42,8% του ΑΕΠ το 2008, έναντι 39,5% στη Γερμανία. Το 2009 οι γαλλικές δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 55,6% του ΑΕΠ έναντι 47,6% στη Γερμανία.