Η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα, γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι περίπου ένα εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν από τις τράπεζες από τότε που η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls.
«Τα έκτακτα μέτρα, που ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενισχύσουν τη μαύρη αγορά, δείχνουν σημάδια του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος», αναφέρει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 χρεωστικές κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες από όσες είχε εκδώσει συνολικά το περασμένο έτος, καθώς κυρίως οι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους στα ΑΤΜs και αλλού, επισημαίνει ο Λεωνίδας Κασούμης, γενικός διευθυντής καταναλωτικών δανείων της τράπεζας. Οι πληρωμές στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα με τη χρήση χρεωστικών καρτών διπλασιάστηκαν με την έναρξη της εφαρμογής των capital controls, ενώ στην επαρχία τριπλασιάστηκαν, όπως σημειώνει ακόμη.
Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο αριθμός των ενεργών χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σημειώνει ο Νίκος Καμπανόπουλος, διευθυντής στην Ελλάδα της Visa Europe.
Αυτό που έχει συμβεί είναι μία αλλαγή πρωτοφανής για μια χώρα με τον μικρότερο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κεφαλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Η νοοτροπία της χρήσης μετρητών συνέβαλε στο κακό ιστορικό της Ελλάδας απέναντι στον περιορισμό της παραοικονομίας και την είσπραξη των φόρων, έναν από τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα να ζητήσει το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, σημειώνει το δημοσίευμα.