Ο αγγλικός τύπος συνεχίζει να πυροδοτεί σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη», είναι ο δεικτικός τίτλος της «Guardian». Ο αρθρογράφος Λάρι Έλλιοτ αναφέρει ότι ενδεχόμενη έξοδος «μοιάζει κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο».

«Οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες», τονίζει ο αρθρογράφος. Ωστόσο, «τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά», συνέχισε.

Ο Λάρι Έλλιοτ βλέπει μία ευρωζώνη δύο ταχυτήτων μίας και η εναλλακτική πρόταση θα ήταν καταστροφική για όλους. «Είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

Η συνταγή που προσπαθεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι μη ρεαλιστική. Η προσπάθεια εσωτερικής υποτίμησης και αποπληθωρισμού – κατακόρυφη πτώση μισθών και τιμών – δεν πετυχαίνει, υποστηρίζει ο Έλλιοτ. Αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, διότι η εφαρμογή του μνημονίου έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και δεν αντέχουν οι πολίτες περαιτέρω σκληρά μέτρα.