Δεκαοκτώ κυβερνήσεις ή κοινοβούλια, πλην της Βουλής των Ελλήνων, πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα για το νέο πακέτο διάσωσης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Politico επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται η έγκριση όλων των κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης.
Εκτιμάται ωστόσο πως μέχρι τη στιγμή που το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα υπόλοιπα κοινοβούλια θα έχουν ήδη οριστικοποιήσει τη θέση τους.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι την Παρασκευή 17 Ιουλίου, η ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου θα συζητήσει τη στήριξη ή μη του τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι αρκετά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα απορρίψουν το αίτημα.
Η Γαλλία θεωρείται πως θα είναι από τα πρώτα κοινοβούλια που θα συζητήσει και θα εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ σήμερα Τετάρτη θα ασχοληθεί με το ζήτημα και το Κοινοβούλιο της Λετονίας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία. Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί απλή συζήτηση και η απόφαση να ληφθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λετονικού Κοινοβουλίου.
Το Κοινοβούλιο της Εσθονίας θα συγκληθεί την Πέμπτη. Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ψηφοφορία, αλλά αναμένεται ότι ο εσθονός Πρωθυπουργός θα κάνει σχετική παρουσίαση.
Στη Φινλανδία και στην Ολλανδία -οι οποίες θεωρούνται ότι ανήκουν στο σκληρό στρατόπεδο της Γερμανίας- η ψηφοφορία θα γίνει από κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας θα ψηφίσει την Παρασκευή, ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης, θα αποφασίσουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και πιθανόν η Ισπανία.