Η χειρότερη δουλειά στον κόσμο είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα. Ο υπουργός πρέπει να μειώνει μισθούς και συντάξεις, να δείχνει εφευρετικότητα στην επιβολή νέων φόρων και παράλληλα να επινοεί πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει εκτός από την αντιπροεδρία και το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε θετικά «όχι χωρίς δισταγμούς», όπως ο ίδιος ομολόγησε. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εδώ και δώδεκα μήνες ενημερωνόταν ανελλιπώς για την κατάσταση της οικονομίας.

Όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του επισημαίνει ότι στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής χρειάζεται φαντασία και προτάσεις καινοτόμες.

Η εξίσωση που κατά το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν είναι η εξής: επαρκής ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 2%-3%, καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% και μέσο επιτόκιο για το σύνολο του χρέους μας στο 4%.

Έχοντας την άποψη ότι τα μέτρα θα αποδώσουν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί τ6ο νέο πρόγραμμα στήριξης και άρα θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Ε.Βενιζέλος επισημαίνει ότι ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος προσαρμογής θα διαρκέσει μέχρι το 2015 και προειδοποιεί ότι για τις επόμενες δεκαετίες απαιτούνται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα.