Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι «εθελοντική» και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Εμείς έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές» και «θα πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ‘πιστωτικό γεγονός’ και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών», δήλωσε στο Λονδίνο.
Ο Τρισέ, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή σε ομιλία του σε φοιτητές του London School of Economics, είχε ήδη εκφράσει αυτήν την θέση την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε σήμερα εκ νέου υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.
Παράλληλα συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η κρίση έφερε στο φως αδυναμίες στη δομή της οικονομικής διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οφείλουμε να ρυθμίσουμε επειγόντως».
«Το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης (της ευρωζώνης) δεν τέθηκε σωστά σε ισχύ και, πιο σημαντικό ακόμη, αποδείχθηκε ανεπαρκώς περιοριστικό», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ υπερασπίζεται μεταξύ άλλων «ένα πιο γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο καθεστώς κυρώσεων» για τα κράτη που δεν σέβονται τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.
«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη σημασία να δοθεί γρήγορα τέλος στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες», υπενθύμισε ο Τρισέ, ο οποίος έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έναν από τους κύριους στόχους του.
Για τον ίδιο σκοπό, ο Τρισέ υπερασπίστηκε σήμερα εκ νέου την ανάγκη της επιβολής οικονομικών κυρώσεων «σε ένα πρώιμο στάδιο», ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη πειθαρχία των χωρών μελών, και της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο «διακριτικής» αξιολόγησης.