Τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ προσδιορίζει, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψή της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το 2011. Η πρώτη εκτίμηση τοποθετούσε τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 2%.

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του είχαν δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυσσόταν με ρυθμό διπλάσιο εκείνου που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, δηλαδή  του 2%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την περυσινή χρονιά, σε σημαντικό βαθμό λόγω των κρατικών δαπανών που αναμένεται να επιταχυνθούν εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Με δεδομένες ωστόσο τις υψηλές τιμές του αργού τα δεδομένα για το 2011 ενδέχεται να αποδειχθούν ακόμα καλύτερα, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι που επικρίνουν πάντως τις «κρατικιστικές» πολιτικές της κυβέρνησης του αριστερού Τσάβες.

Η οικονομία της Βενεζουέλας είχε συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2010.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ανέγερση 2 εκατομμυρίων νέων κατοικιών χαμηλού κόστους ως το 2017.

Ο πρόεδρος Τσάβες συνέχιζε χθες να αναρρώνει «ικανοποιητικά» στην Κούβα, όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση, και αναμένεται να επιστρέψει στη Βενεζουέλα «τις επόμενες ημέρες».

Ο 56χρονος Τσάβες, που μετέβη στην Κούβα την Τετάρτη, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο και με τον αδελφό του, ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Η εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο Τσάβες την Παρασκευή στο πόδι τον ανάγκασε να αναβάλει προγραμματισμένες επισκέψεις του στον Ισημερινό και στη Βραζιλία.