Η σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας είναι πως οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να πυροδοτεί ένα «πιστωτικό γεγονός» και να μην περιλαμβάνει «κούρεμα» για τους ιδιώτες ομολογιούχους, επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Victor Constancio.

«Αυτό που εξ αρχής ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, είναι η ανάγκη να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει haircut ή μερική χρεοκοπία, που θα συνιστούσαν πιστωτικό γεγονός» δήλωσε ο κ. Contancio μιλώντας σε εκδήλωση στο European University Institute και συμπλήρωσε: «Είμαστε πιο ανοιχτοί εξαρχής σε κάποια μορφή εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα που δεν περιλαμβάνει haircut ή μερική χρεοκοπία» επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να περιληφθούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας για την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.