Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για αλματώδη αύξηση κατά 55,9% των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα το 2010, από το βήμα του του ελληνοκινεζικού φόρουμ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Σχεδιάζουμε να φέρουμε σε επαφή μεγάλους αγοραστές και από την Κίνα με ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και σημείωσε ότι φιλοδοξία της χώρας μας είναι να τις αυξήσουμε περαιτέρω φέτος, χαρακτηρίζοντας την Κίνα διαχρονικό και σημαντικό εταίρο της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργείται και να αναπτύξουν κοινή δράση με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, το εμπόριο, οι κατασκευές.

«Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στις εξαγωγές. Το παρόν είναι ήδη ελπιδοφόρο. Υλοποιούμε ήδη ένα μεγάλο σχέδιο. Από τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχευση στις εξαγωγές μέχρι τη θεσμική άρση όλων των αντικινήτρων», τόνισε ο υπουργός.

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Λούο Λινγουάν ανέφερε τη συμπαράσταση της Κίνας στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας μέσα από τη διάθεση των κινεζικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι σε καλή πορεία βρίσκεται η εξέλιξη των συμφωνιών της COSCO για τη διαχείριση προβλητών του ΟΛΠ.

Ανέφερε ακόμη ότι ήρθε στη χώρα μας και για ένα λόγο ακόμη, διότι, αυτές τις ημέρες θα δώσει την πρώτη δόση ειδικού κεφαλαίου (5 δισ. δολάρια) σε Έλληνες εφοπλιστές για τις κατασκευές πλοίων στην Κίνα στο πλαίσιο συμφωνίας. Γνωστοποίησε στη συνέχεια ότι τις προσεχείς μέρες θα έρθει στη χώρα μας μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Καντόνα για επαφές με Έλληνες ομολόγους τους.