Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τη δανειοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ εξετάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εάν πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του επιπέδου του εθνικού χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ύψος του αμερικανικού χρέους είναι γύρω στα 14,3 τρισ. δολάρια, ωστόσο το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί. Εάν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει να αυξήσει το όριο του χρέους, τότε το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει νέα ομόλογα για την χρηματοδότηση του χρέους.

Οι περισσότεροι από τους δημοκρατικούς συμμάχους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο θέλουν να αυξηθεί το όριο του δανεισμού. Αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τέτοια αύξηση παρά μόνον εάν υπάρξει παράλληλα και συμφωνία για δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών.

Έως τις 2 Αυγούστου οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Εάν υπάρξει υποβιβασμός της δανειοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία «καραμπόλα»:  αύξηση από μέρους των δανειοδοτών της χώρας, του επιτοκίου που ζητούν για τα δάνεια προς αποπληρωμή του χρέους, η οποία με τη σειρά της θα έκανε πιο δαπανηρή  την αποπληρωμή των δανείων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.