Μπαράζ ελέγχων ξεκινά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από την 1η Ιουνίου με στόχο την αύξηση εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας από το 25% που είναι τώρα στο 20%. Προγραμματίζονται 27.000 έλεγχοι έως το τέλος του έτους, ενώ 15.000 πέρσι με στόχο είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ έως το 2015 από τον περιορισμό των ανασφάλιστων εργαζόμενων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ απαρτίζουν 340 τεχνικοί υγειονομικοί επιθεωρητές του και 180 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα συμβάλουν στο έργο του Σώματος διενεργώντας 3.000 ελέγχους. Παράλληλα, οχτώ ειδικοί επιθεωρητές από την Αθήνα θα πραγματοποιούν 3ήμερες επισκέψεις σε τουριστικούς προορισμούς με στόχο τον έλεγχο της νομοθεσίας κυρίως σε εποχικές επιχειρήσεις.

Οι εργασίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
-διανομές κατοίκων
-νυχτερινή διασκέδαση σε μπαρ και καφετέριες
-καθαριότητα
-κατασκευές
-τομέας εστίασης
-ταχυμεταφορές
-security

Σύντομα αναμένεται να θεσμοθετηθεί το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, αλλά και η πληρωμή αποδοχών – εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά το ειδικό εργόσημο, θα εκδίδεται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με τη μορφή πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές.