Η πρόταση της διοίκησης της Πειραιώς όπως είναι λογικό επισπεύδει τις διαδικασίες για αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες εγχώριοι αλλά και ξένοι παράγοντες ανέμεναν και, όπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς, ήταν και από τα ζητούμενα της τρόικας. Είναι γνωστή η κλασική ρήση ότι η Ελλάδα χωρά μόνο 2,5 τραπεζικά ιδρύματα, όπως και το γεγονός ότι για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό οι ελληνικές τραπεζικές δυνάμεις απαιτείται συγκέντρωση. Η κρίση εξανάγκασε τα πράγματα να εξελιχθούν γρηγορότερα, με πρώτη παράμετρο την σταδιακή απαλλαγή του ελληνικού Δημοσίου από το ρόλο του τραπεζίτη που διατηρεί σε αρκετά ταμπλό.
Πάνω σε αυτή την παράμετρο την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση για τις διαδικασίες που θα κινητοποιήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, όμως αναμένονται πιθανότατα και κινήσεις και από τη βασική ελληνική τραπεζική δύναμη, την κρατικά ελεγχόμενη Εθνική. Πληροφορίες θέλουν τη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία είναι και η μόνη που δεν πλήττεται από τη μεγέθυνση ενός από τους τέσσερεις ανταγωνιστές της, να θέλει να ενδυναμώσει την παρουσία της εντός των συνόρων, επαναφέροντας και πάλι το σενάριο της συμπόρευσης με την Alpha Bank.
Μάλιστα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, τα οποία μεταδόθηκαν και μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, προϊδεάζουν για μεγάλο deal της Εθνικής Τράπεζας από το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται και η Eurobank [EFGr.AT]
Η τελευταία φέρεται να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς ήταν από τα ιδρύματα που η ιδέα της απόκτησης του Τ.Τ. δεν της ήταν καθόλου αδιάφορη.
Αλλα σενάρια
Ένα άλλο σενάριο το οποίο συζητήθηκε στην αγορά και προσομοιάζει με την πρόταση της Πειραιώς, προβλέπει την πώληση, σε μορφή «πακέτου», του Τ.Τ. με την Αγροτική, ενώ όπως φέρεται να πρότεινε και ο κ. Πανταλάκης μια άλλη κίνηση θα μπορούσε να είναι η τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕ, Τ.Τ., Παρακαταθηκών και Δανείων και Αττικής.
Μια ακόμη παράμετρος η οποία δεν πρέπει να αποκλείεται αφορά και στην αντίδραση των ξένων στις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και το παράδειγμα των δύο κολοσσών, Credit Agricole και Societe General, που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν αποτελεί και το καλύτερο, κατά το παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που στο επίκεντρό τους είχαν τη Eurobank, τη μόνη μεγάλη τράπεζα που έχει βασικό μέτοχο.
Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης. Η βασική εκτίμηση που γίνεται αναφέρει ότι το β’ τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο που αντιμετώπισαν οι ελληνικές τράπεζες και στο οποίο αναμένονται σημαντικές ζημιές από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις στοιχείων δεν μπορούν να παραβλεφθούν όσον αφορά στις κινήσεις συγκέντρωσης.
Πηγή: Ναυτεμπορική